zaterdag 31 mei 2008

Campagne "Gewoon Gastvrij" is nep

We kennen ze allemaal wel, de stickers op de deur van een restaurant of café waarop staat: "Gewoon gastvrij". Op die zelfde sticker valt te lezen of een horecagelegenheid geheel, gedeeltelijk of helemaal niet rookvrij is.

Om met het laatste vorm te beginnen: wat is er zo "gastvrij" aan het gelegenheid bieden tot het vergiftigen van de medemens? Wat is er zo gastvrij aan het exploiteren van een restaurant of café waar kinderen tegen hun wil worden gedwongen om kankerverwekkende dampen in te ademen? Wie het weet mag het zeggen.

Dan is er de mengvorm, een gedeeltelijk rookvrije horecagelegenheid. Ga naar binnen en zie wat dat in de meeste gevallen betekent. Een paar tafeltjes achterin de zaak waar geen asbak op staat. Gedeeltelijk rookvrij betekent in de meeste cafés en restaurants dat er een paar tafels verder wordt gerookt.

En tenslotte is er de volledig rookvrije horeca. Jawel, ze bestaan. Maar ook de sticker met daarop "volledig rookvrij" leidt regelmatig tot teleurstellingen. Vaak staat deze "rookvrije" ruimte in open verbinding met een andere ruimte waar wel wordt gerookt. Of het personeel staat zelf in een gang te roken waardoor de rook vanzelf in het "rookvrije" deel terecht komt.

Een rookvrije horeca in Nederland? In een groot aantal beschaafde landen is dat mogelijk gebleken. Ik hoop dat Nederland ook dat niveau van beschaving zal bereiken maar ben daar niet geheel gerust op.

Horeca doet niets aan voorbereiding Rookverbod

Toen in het eind van de jaren '80 van de 20e eeuw de Tabakswet werd opgesteld, was het de bedoeling om ook de horeca ook onder het rookverbod te laten vallen. Ja, u leest het goed: Reeds 20 jaar geleden werd de horeca door onze overheid gewaarschuwd dat een rookverbod in aantocht was!

Toch kreeg de horeca in 1990 uitstel om een rookverbod in te voeren in cafés, restaurants en hotels. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog steeds niet geheel opgehelderd. Bekend is dat prominente rokende politici uit die tijd zich inspanden om het rookverbod te saboteren. Om de wijze van saboteren te illustreren: sommige van deze politici bleven na het door hen zelf ingestelde rookverbod gewoon doorroken in het gebouw van de Tweede Kamer. Ook deed het gerucht de ronde dat de partijkas van sommige politieke partijen werd gespekt door giften uit de tabaksindustrie.

Sinds 1990 is de Tabakswet diverse keren aangescherpt. Steeds weer heeft de Minister van Volksgezondheid geprobeerd om eindelijk een rookverbod in de horeca af te dwingen. En steeds weer jammerde de horeca het zelfde deuntje: we zijn er nog niet klaar voor, we willen uitstel. Maar in 2007 had Minster van Volksgezondheid Ab Klink definitief genoeg van deze smoesjes. Er kwam eindelijk een wettelijk rookverbod in de horeca!

Dat rookverbod in de horeca zal ingaan op 1 juli 2008. Wanneer ik dit schrijf is dat over precies 1 maand. Wie eens een kijkje neemt in restaurants en cafés ziet dat de overgrote meerderheid van de horecaondernemers nog geen enkele zichtbare stap heeft genomen ter voorbereiding van het rookverbod. Overal staan gevulde asbakken op de tafels. En nergerns hangen aankondigingen van het rookverbod.

Het niet voorbereiden van dit rookverbod duidt mogelijk op een volgende sabotage strategie van de horeca. Indien horecabezoekers na 1 juli 2008 gewoon blijven doorroken zullen de horeca ondernemers natuurlijk direct roepen dat een rookverbod niet te handhaven is. Hierbij doe ik de Minister van Volksgezondheid maar alvast een suggestie hoe daar mee om te gaan. Pak lui die het rookverbod saboteren gewoon keihard aan. Leg ze dikke boetes op en hou daar pas mee op wanneer ze echt het rookverbod naleven. Al een leven lang kunnen nietrokers alleen een café in als zij gedwongen rookvergiftiging accepteren. En het zijn de horecaondernemers die hier al tientallen jaren gelegenheid toe bieden. En dat moet maar eens ten einde komen.