maandag 30 juni 2008

RIVM: Meer rokers onder laagopgeleiden

Onderzoek van het RIVM wijst uit dat rokers vaker laag dan hoog zijn opgeleid.

Het RIVM stelt:

"Bij mensen met een lage opleiding (lager onderwijs, lbo of mavo) is het percentage rokers groter dan bij mensen met een hoge opleiding (hbo of universiteit). Het opleidingsniveau van de respondent geeft een indicatie van de sociaaleconomische status (ses). Zo rookte in 2006 circa 1 op de 3 mannen met een lage opleiding (ofwel lage ses) en 1 op de 4 mannen met een hoge opleiding (ofwel hoge ses). Bij vrouwen liggen deze percentages op 27% (lage ses) en 19% (hoge ses) (zie figuur 1)."

Zie de originele bron.

Rokers gooien per jaar 5 miljard peuken op straat

In Nederland zijn 3,7 miljoen rokers. De gemiddelde roker rookt 20 sigaretten per dag. Stel nu, en dit is een schatting, maar ik denk een conservatieve schatting, dat rokers gemiddeld 20% van hun peuken op straat gooien. Indien die schattig zou kloppen gooien de Nederlandse rokers per jaar meer dan 5 miljard peuken op straat!

Wie een rondje maakt langs grote kantoorgebouwen, winkels en parkeerplaatsen begrijpt dat die schatting nog niet zo gek hoeft te zijn. Overal kom je bergen peuken tegen op straat. Iedere dag weer zie ik rokers peuken uit hun rijdende auto gooien. In de duinen en bossen worden peuken op de grond gegooid. Ik ken wijken waar het niet ongewoon is om je peuken van je balkon af te smijten. Ik heb rokers meegemaakt die hun peuk over de schutting in je tuin gooien.

Waarom is het toch zo vanzelfsprekend dat peuken op straat worden gegooid? Behalve alle gevaren die dat voor mens, dier en milieu met zich meebrengt is het toch gewoon verboden om je rommel op straat te gooien?

zondag 29 juni 2008

Rookverbod: De kansen voor horeca-ondernemers

Morgen (dinsdag 1 juli 2008) gaat een totaal rookverbod in in de Nederlandse Horeca. Het is begrijpelijk dat Horeca-ondernemers in spanning afwachten welke invloed dit rookverbod op hun bedrijfsvoering zal hebben. Maar wellicht biedt het rookverbod ook interessante commerciele kansen voor de Horeca!

Want er ligt een reusachtige potentiële markt die in de Horeca nooit serieus is aangeboord. Vele niet-rokers zijn jaren thuis gebleven omdat zij zich niet welkom voelden in de Nederlandse Horeca. Voor die ene rookvrije kroeg die er was moesten niet-rokers kilometers reizen, dus dat werkte niet. En één rookvrije dansavond per maand bleek ook geen werkend concept. Want de lust om lekker uit te gaan laat zich moeilijk plannen in een maandelijks stramien. Dus de niet-roker heeft de afgelopen decennia misschien wel een beetje zijn vertrouwen in de Nederlandse Horeca verloren.

Met het rookverbod op de stoep zal de slimme Horeca-ondernemer misschien wel alles uit de kast moeten halen om juist die groep voor zich te winnen als nieuwe klant.
Want niet-rokers zullen niet vanzelf massaal de Nederlandse Horeca omarmen. En dat zal al helemaal niet direct bij het ingaan van het rookverbod gebeuren.

Nee, het ligt meer voor de hand dat de Horeca stap voor stap het vertrouwen van die groep klanten moet winnen. Bijvoorbeeld door duidelijk te laten zien dat het rookverbod serieus wordt nageleefd. Misschien zijn er horeca-ondernemers die mogelijkheden zien om met een rookvrije zaak nieuwe concepten te ontwikkelen, bijvoorbeeld de gezinskroeg voor ouders met kinderen! Kom op ondernemers, zie de kansen, en kom als winnaar uit deze situatie!

Rookverbod: laten we er het beste van maken!

Morgen, op 1 juli 2008, treedt in de Nederlandse horeca een totaal rookverbod in werking. De discussie over dit rookverbod is verhit. Niet-rokers ervaren dat zij jarenlang veel last hebben gehad van rook en zijn blij met het verbod. Rokers voelen zich in hun vrijheden aangetast. Daarom wordt het rookverbod voor beide partijen een spannende zaak. Krijgen niet-rokers na lang wachten eindelijk een rookvrij uitgaansleven? Rokers vragen zich af of er nog voorzieningen of plekken zullen zijn waar zij nog kunnen roken in het uitgaansleven. Laten we daarom, als rokers en niet-rokers, nog een keer proberen elkaar allemaal het beste te wensen met het rookverbod. Ik ben zelf niet-roker en verlang naar een rookvrije horeca. Toch wil ik alle rokers het beste wensen met deze omschakeling. Het is toch volkomen anders dan jullie al die jaren zijn gewend. Dus wellicht schudden we elkaar de hand op de stoep van de kroeg en vertellen jullie de niet-rokers over jullie ervaringen.

zaterdag 28 juni 2008

Oproep aan de meest ontwikkelde en beschaafde rokers van Nederland!

Zoals inmiddels bekend is het vanaf 1 juli 2008 verboden om te roken in de Nederlandse Horeca. De afgelopen maanden is er een verhit debat ontstaan over deze kwestie. In dat debat verschijnen veel commentaren van rokers die een verontrustend beeld scheppen. Zo geven sommige rokers aan maling te hebben aan de wettelijke regels. Zij vergelijken voorstanders van het rookverbod met NSB-ers en deinzen er niet voor terug om in gebrekkig Nederlands dreigende taal uit te slaan. Argumenten die ook maar iets met het rookverbod zelf te maken hebben zijn in dit debat erg schaars. Deze situatie kan een vertekend beeld scheppen van het type mens dat de roker is. Daarom wordt hierbij een oproep gedaan aan alle fatsoenlijke, ontwikkelde en genuanceerde rokers om commentaar te geven op het rookverbod van 1 juli. Ik herhaal, gaarne alleen commentaar van rokers die menen dat zij de meest ontwikkelde en beschaafde categorie van rokers vertegenwoordigen. Dank u wel voor uw inspanning.

woensdag 25 juni 2008

Roken in de tijd van de baas kost 23 miljard Euro per jaar!

Vandaag meldt De Telegraaf dat uit een Belgisch onderzoek blijkt dat rokers per jaar 24 dagen minder werken dan niet-rokers. En dat alleen nog maar vanwege het feit dat rokers voortdurend de werkvloer verlaten.

Dat veel rokers een aanwijsbaar deel van de werkdag lekker buiten staan te niksen is eigenlijk geen nieuws. Iedereen die een rondje langs de ingang van een paar kantoorgebouwen loopt kan zien waar rokers zich in de tijd van de baas mee bezighouden.

Veel leuker dan het eigenlijke nieuws zijn de reacties van sommige rokende Telegraaflezers. Bij het eerste commentaar is het gelijk prijs. Een roker die denkt dat rokers minder vaak ziek zijn en vindt dat dat maar eens onderzocht moet worden. Dat is al talloze keren onderzocht! En iedere keer blijkt dat rokers ook nog eens veel vaker ziek zijn dan niet-rokers! Rokers zijn zelfs zo vaak ziek dat verzekeraars geen zin meer hebben om ze nog voor een normaal tarief te verzekeren. De rokende klanten zorgen voor dermate veel extra kosten dat ook voor de verzekeraars de maat vol is.

Die 24 dagen die rokers zitten te niksen zijn om te rekenen naar keiharde Euro's. We controleren de berekening natuurlijk wel even. De gemiddelde roker steekt per dag zo'n 20 sigaretten op. Daarvan worden er ongeveer 10 in de tijd van de baas genuttigd. Het roken van een sigaret kost inclusief de wandeling naar buiten circa 6 minuten. Per werkdag besteedt de gemiddelde roker dus ongeveer een uur aan roken in de tijd van de baas. Uitgaande van zo'n 200 werkdagen per jaar komen wij uit op circa 25 door roken verlummelde dagen per jaar. Zo gek is dat Belgische onderzoek dus niet.

Met een bescheiden tarief zal een gemiddelde werknemer ongeveer 60 Euro per uur kosten. Uitgaande van de eerder genoemde 24 verloren werkdagen zit de gemiddelde roker voor 11.520 Euro per jaar in de tijd van de baas te paffen. Aangezien er ongeveer 2 miljoen rokers op de Nederlandse werkvloer rondhangen, kost het roken in de tijd van de baas jaarlijks 23 miljard Euro! U leest dit goed: roken in de tijd van de baas kost Nederland jaarlijks 23 miljard Euro! En dat zijn alleen nog maar de kosten van uren die worden verlummeld.

Het is goed om dit te weten. Want veel rokers beroepen zich graag op de illusie dat ze via de tabaksaccijnzen de schatkist op indrukwekkende wijze spekken. Maar die tabaksaccijnzen bedragen slechts 2,5 miljard Euro per jaar. Dat is slechts een fractie van de kosten die ontstaan doordat rokers 10 keer per dag de werkvloer verlaten.

En laten we het nog maar eens vaststellen: rokers hoeven helemaal niet naar buiten te gaan in de tijd van de baas. Niets of niemand dwingt ze daar toe. Er bestaat immers geen rookplicht. Rokers mogen ook gewoon binnen blijven en hun werk doen. Net zoals hun niet-rokende collega's. Steek die sigaret maar op in je eigen tijd!

zaterdag 14 juni 2008

Handleiding handhaving rookverbod Horeca

Vandaag meldt het Parool:

"AMSTERDAM - Horecabond FNV vreest grote problemen bij de handhaving van het rookverbod in de horeca. Volgens onderzoek van de vakbond onder 1335 horecamedewerkers weet de helft niet wat zij moeten doen als een gast na 1 juli een sigaret opsteekt."

Wat een onwaarschijnlijke onzin. Het horecapersoneel heeft de afgelopen 20 jaar toch wel eens een krant gelezen? Dat rookverbod komt er al 20 jaar aan en al die tijd is er gelegenheid geweest om uit te zoeken wat de consequenties zijn. Maar voor diegenen in de horecarbranche die het nog niet weten geef ik hier een simpele handleiding.

1) Hang op uw deur een groot bord waarop staat: "Verboden te roken. Overtreders van het rookverbod wordt de toegang ontzegd. Bij herhaaldelijke overtreding wordt de politie ingeschakeld." Aanvullende tip: dit had u al jaren geleden moeten doen.

2) Zet op alle tafeltjes en hang op alle muren bordjes met dezelfde tekst als genoemd bij punt 1. Aanvullende tip: dit had u al jaren geleden moeten doen.

3) Spreek overtreders van het rookverbod aan op hun gedrag en wijs ze op uw huisregels. Indien zij hun sigaret niet doven schakelt u uw beveiliging in om ze uit het pand te verwijderen. Indien dat problemen oplevert, bel de politie. Aanvullende tip: dit had u al jaren geleden moeten doen.

4) Van hardnekkige overtreders noteert u de gegevens. Zij komen er nooit meer in. Bovendien sleept u ze voor de rechter. Want dit soort tuig kost u handen vol geld. Aanvullende tip: dit had u al jaren geleden moeten doen.

Het is allemaal zo simpel. Vanaf 1 juli 2008 geldt in uw zaak gewoon een wettelijk rookverbod. U behandelt overtreders van dit wettelijke verbod zoals al het andere tuig dat in uw zaak geen wetten respecteert. U tolereert toch ook geen diefstal en mishandeling in uw bedrijf? Vanaf 1 juli staat u ook niet meer toe dat klanten in uw bedrijf uw personeel en andere klanten belasten met rookvergiftiging. Had dit toch gewoon jaren geleden al gedaan!

vrijdag 6 juni 2008

De VVD is tegen het rookverbod

Nederland telt 12,5 miljoen Niet-rokers. Al hun leven lang kunnen deze 12,5 miljoen Nederlanders alleen maar naar een café of restaurant wanneer zij gewdongen rookvergiftiging accepteren. Niet-rokers durven daar in de regel niet veel van te zeggen. Want veel Niet-rokers zijn bang voor de agressieve reacties van sommige rokers. Omdat vriendelijk vragen, bidden en smeken om alsjeblieft niet vergiftigd te worden 20 jaar lang niet heeft geholpen, is er een wettelijk rookverbod gekomen. Het wettelijke rookverbod maakt dat 12,5 miljoen Nietrokers voor het eerst in hun leven een café of restaurant in kunnen zonder vergiftigd te worden. Veel van hen wachten hier al hun hele leven op.

De VVD vindt dat allemaal niet zo interessant. De VVD wil namelijk graag dat rokers het recht blijven houden om u te vergiftigen. Dat noemen ze vrijheid. Daarom heeft de VVD vandaag rokers opgeroepen om een proefproces tegen het rookverbod te beginnen.

Ik kan onmogelijk stemmen op een partij die er voor pleit dat rokers mij straffeloos mogen vergiftigen. Daarom zal ik nooit meer op de VVD stemmen. De VVD heeft er vast begrip voor dat ik ook een oproep doe. Dat hoort immers bij vrijheid. Daarom roep ik alle Nederlandse Nietrokers op om nooit meer op de VVD te stemmen.

maandag 2 juni 2008

Kindermishandeling door roken

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin het volstrekt normaal was om kinderen met tabaksrook te vergiftigen. Hoewel ik als kind bij voortduring mijn ongenoegen heb geuit over roken, werd ik regelmatig gedwongen om mee te roken in mijn jeugd. Er werd gerookt op verjaardagen, op school, bij verenigingen, in de auto, op vakantie, enzovoort. Hoewel iedereen in die tijd al lang wist dat tabaksrook zeer schadelijk was, kon er in die tijd nog een lichte vorm van respijt worden geput uit het ontbreken van harde wetenschappelijke bewijzen voor de schadelijkheid van meeroken.

Die smoes gaat tegenwoordig al lang niet meer op. Iedereen weet al jaren dat roken ongezond is. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de mensen in zijn omgeving. De wereldgezondheidsorganisatie heeft becijferd dat er in een land als Nederland jaarlijks 3000 mensen vroegtijdig overlijden doordat ze gedurende hun leven te vaak zijn vergiftigd door rokers.

Daarom verbaast het mij altijd weer als ik anno 2008 ouders zie die zonder enige scrupules in hun auto roken terwijl de kinderen achterin zitten. Koop eens op het Internet tweede hands kinderkleren. In veel gevallen stinken die kleertjes naar tabaksrook. Het is eigenlijk niet te bevatten maar er lopen in Nederland nog steeds vele duizenden rokende ouders rond die hun eigen verslaving kennelijk belangrijker vinden dan de gezondheid van hun kinderen. Jawel, ze paffen er lustig op los en hun kinderen ademen die rotzooi ook in. Pure kindermishandeling natuurlijk.

Hoewel het eigenlijk een treurige zaak is hoop ik in Nederland nog de eerste rechtzaak te mogen meemaken waarbij een kind zijn ouders voor het gerecht sleept omdat pa en ma het nodig vonden hun kind jarenlang met hun kankerverwekkende tabaksrook te vergiftigen. Maar ja, dit is Nederland. En dat betekent meestal dat dit soort lui vrijuit gaan.