dinsdag 22 juli 2008

Rookverbod minderjarigen logisch vervolg Tabakswet

De Tabakswet is het wettelijke vehikel dat de Nederlandse overheid gebruikt om roken steeds meer te ontmoedigen. Om dat doel te bereiken wordt de Tabakswet periodiek aangepast. De meest recente aanpassing is het schrappen van een uitzonderingssituatie waardoor sinds 1 juli 2008 een algeheel rookverbod geldt in de Nederlandse horeca.

Om het roken verder te ontmoedigen zijn er diverse opties om de Tabakswet verder aan te scherpen. Een belangrijk deel van de bepalingen in de Tabakswet (rookverbod) is gericht op het voorkomen van hinder, overlast en schade door meeroken. De Tabakswet in zijn huidige vorm biedt werknemers bescherming tegen meeroken maar laat een van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen juist onbeschermd: kinderen.

Aangezien zowel de Nederlandse overheid als instanties zoals WKF, Astmafonds, Stivoro, hartstichting en NHG allemaal hameren op het belang van het voorkomen dat kinderen gaan roken, zou een algemeen rookverbod voor minderjarigen een voor de hand liggende volgende stap zijn.

Verder is het ook een overweging om roken in de omgeving van minderjarigen te verbieden. Want nog steeds zijn er ouders die roken in de nabijheid van hun kinderen. Kinderen zijn in de meeste gevallen niet in staat om zich te verweren tegen meeroken en zijn wat dat betreft afhankelijk van de goede wil van de volwassenen in hun omgeving.

Hoewel een rookverbod voor minderjarigen en in de directe omgeving van minderjaringen verdedigbaar is, moet niet worden uitgesloten dat, net zoals bij eerdere aanpassingen van de Tabakswet, een luidruchtig protest zal ontstaan in de hoek van rookactivisten en de tabakshandel.

Geen opmerkingen: